Lege privitoare la organizarea de caravane medicale în zone deprivate de servicii medicale în spații autorizate sanitar sau în corturi medicale.
Starea de fapt
Aproape jumătate din populația României locuiește în mediul rural (55,17% în mediul urban și 44,93% în mediul rural). La nivel național, 6,2% din populația rurală, 5,3% din toate gospodăriile și 5,2% din toate locuințele se află în zone rurale marginalizate, iar 235 de localități din 33 de județe sunt marginalizate sever. Personalul medical lipsește, în special din zonele defavorizate, rata mortalității în rural este dublă față de cea din mediul urban, iar asigurarea socială de sănătate acoperă doar 86% din populația țării. Deși spitalele sunt distribuite uniform în întreaga ţară, furnizarea asistenţei medicale primare şi comunitare este deosebit de fragmentată. Accesul direct la un specialist este posibil în cazul anumitor afecţiuni şi există dovezi de utilizare excesivă a serviciilor de ambulanţă, ocolindu-se asistenţa medicală primară.
Caravanele sunt o soluție pentru a oferi servicii medicale oamenilor care nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur și simplu pentru că nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital. Caravanele cu medici oferă locuitorilor din mediul rural asistență medicală de bază, promovează medicina preventivă prin teste de screening și educă populația cu privire la sănătate.