Lege privitoare la organizarea de caravane medicale în zone deprivate de servicii medicale în spații autorizate sanitar sau în corturi medicale.

 

Starea de fapt

Aproape jumătate din populația României locuiește în mediul rural (55,17% în mediul urban și 44,93% în mediul rural). La nivel național, 6,2% din populația rurală, 5,3% din toate gospodăriile și 5,2% din toate locuințele se află în zone rurale marginalizate, iar 235 de localități din 33 de județe sunt marginalizate sever. Personalul medical lipsește, în special din zonele defavorizate, rata mortalității în rural este dublă față de cea din mediul urban, iar asigurarea socială de sănătate acoperă doar 86% din populația țării.  Deși spitalele sunt distribuite uniform în întreaga ţară, furnizarea asistenţei medicale primare şi comunitare este deosebit de fragmentată. Accesul direct la un specialist este posibil în cazul anumitor afecţiuni şi există dovezi de utilizare excesivă a serviciilor de ambulanţă, ocolindu-se asistenţa medicală primară. 

Caravanele sunt o soluție pentru a oferi servicii medicale oamenilor care nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur și simplu pentru că nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital. Caravanele cu medici oferă locuitorilor din mediul rural asistență medicală de bază, promovează medicina preventivă prin teste de screening și educă populația cu privire la sănătate. 

Caravana se derulează pe parcursul a una – două zile, are o echipă multidisciplinară care consultă 50 – 150 persoane, adulți și copii. Evaluarea stării de sănătate a populației se face prin consultații de specialitate în medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, dermatologie etc. În urma examinărilor, sunt eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

 

Schimbări preconizate

Prin lege, medicii specialiști vor putea participa la caravanele medicale care vor putea fi organizate cu notificarea prealabilă a direcțiilor județene de sănătate și a municipiului București în spații autorizate sanitar sau în corturi medicale.

Această lege pune fundația pentru dezvoltarea treptată a unui program național de intervenție la firul ierbii, care să acopere costurile de desfășurare a caravanelor, decontarea serviciilor medicale prestate sau formarea de programe dedicate de screening pe diverse afecțiuni.

 

Estimare a impactului bugetar: 

Caravană cardiologie + ginecologie + pediatrie fără aparatură = 39.881 lei

Caravană cardiologie + ginecologie + pediatrie cu aparatură = 346.765 lei

 

Sursa de finanțare:

Bugetul de stat, Fonduri europene

Instituțiile responsabile:  Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate județene și direcția de sănătate a municipiului București, Asociația Caravana cu medici

 Site: http://www.caravanacumedici.ro/

 

Info

În perioada 2014 – 2019 au fost consultați ~ 3.500 de adulți și 1.000 de copii.

  • O treime din pacientii consultati nu sunt asigurati (n=1654)

Rata mortalității în mediul rural este dublă față de cea din mediul urban